Aineistot

Luetteloinnin tärkeys tai tarpeettomuus

Työpaikkailmoituksissa toisinaan vaaditaan luettelointikokemusta. Esimiehetkin joskus puhuvat, kuinka tärkeää on osata luetteloida. Mutta minä tunnustan, etten oikein edes täysin ymmärrä, mitä luetteloinnilla tarkoitetaan.

Sellainen luettelointi, jossa näppituntumalta luokitellaan kirjoja ja muita juttuja YSA:n asiasanoilla, tuntuu muutenkin olevan menneen talven lumia. Kirjastopalvelu tai joku muu tekee sen valmiiksi, eikä sitä tarvitse itse yrittää kuin yksittäistapauksissa. Se olisikin sitä paitsi aika tyhmää, koska samaa työtä on turha tehdä monta kertaa.

Toki olisi kai hyvä tietää edes jotain marceista ja sen sellaisista. Harmi vaan, että sen syvällisempää tietoa niistä harvemmin tarvitsee käytännön työssä. Tai ainakaan minä en ole tarvinnut. Kunhan vain osaa hakea nopeasti asiasanoilla ja tajuaa tärkeimpien luokitusten ja kuvailujen logiikan. Voi olla, että kirjastotyö on vain mennyt siihen suuntaan, että valtaosa kirjastotyöntekijöistä ei tee luettelointitaidoilla käytännössä mitään.

Mutta toisaalta minähän siis mietin sitäkin, mitä ne ”luettelointitaidot” käytännössä tarkoittavat. Voi toki olla, että monet tarkoittavat niillä myös monenlaisia kirjastojärjestelmän kanssa puuhastelun taitoja vaikkapa hankinnassa ja lehtien vastaanotossa. Ja tokihan järjestelmien logiikan ymmärtäminen on varsinkin virhetilanteissa tärkeää. Kunhan edes joku osaa ja pystyy neuvomaan muita tarvittaessa.

Varmaankin tämän lyhyen tekstin tarkoitus on reflektoida omaa hämmästystäni sen edessä, miten merkityksettömäksi sana ”luettelointi” on minulle muuttunut. Olenko pilalle hemmoteltu? Annanko tasoitusta vanhalle sukupolvelle, joka vielä osaa näitä taitoja ja joka oli oppinut niitä tarvitsemaan? Ehkä, ja kenties en vain kykene antamaan luetteloinnille sille kuuluvaa arvoa.

Sellaistakin luettelointia ja järjestämistä silti varmasti on, jota kukaan ei tee jonkun puolesta. Kuten vaikkapa paikallishistorian ja paikallisten tietolähteiden järjestämistä ja asiasanoittamista. Ja kaikkea muuta, josta en vain osaa mainita tästä, koska siis olen luetteloinnin suhteen uuden tumpelon sukupolven edustaja.

Jätä kommentti